Léčba obezity s využitím doplňků stravy

Nezbytnou součástí každého dietního režimu by měla být vláknina, Vláknina se rozlišuje na rozpustnou a nerozpustnou. Nerozpustná vláknina (celulóza, lignin) nesnižuje vstřebávání cukrů a tuků, urychluje pasáž trávicím ústrojím a zvětšuje objem stolice. Proto je vhodná k léčbě zácpy a divertikulární choroby tlustého střeva, ale je nevhodná k hubnutí. Může dokonce podpořit pocit hladu.

Ve vodě rozpustná vláknina (glukomanan, galaktomanan, kyselina alginová a inulin) zpomaluje vyprazdňování žaludku a snižuje vstřebávání cukrů a tuků, vede ke snížení koncentrace cholesterolu a ovlivňuje složení mikroflóry v tračníku. Je vhodná pro léčbu diabetu, obezity a poruch metabolismu tuků. Vláknina tohoto typu je nejvhodnějším doplňkem stravy při hubnutí, důležité je dostatečné dávkování. Pektinu je potřeba užít několik desítek gramů denně, psylllia 10-15 g/den, galaktomananu 6 g/den, glukomanan se doporučuje až 4 g/den.

Je zajímavé, že glukomanan je 30-50x viskóznější než pektin. Vlákninu užíváme 15-30 minut před hlavním jídlem a zapíjíme aspoň 200 ml vody. Problematické je dlouhodobé užívání psyllia (jitrocel), protože může vést k nedostatku vápníku a horčíku.

V mnoha přípravcích určených k hubnutí je obsažen chróm. Chróm způsobuje snížení koncentrace glukózy u pacientů se zvýšenou hladinou cukru, proto se doporučuje diabetikům ke snížení glykémie. Podávání chrómu u obézních pacientů je neopodstatnělé a může naopak zvyšovat pocit hladu.

Často je také obsažen v přípravcích carnitin, který může v dávce 4 g/den zvyšovat fyzickou výkonnost (chrání glykogen ve svalech), ale nebyl dostatečně prokázán efekt na hubnutí.