Léčba Warfarinem (Lawarinem) a omezování příjmu zeleniny

Ve své praxi se často setkáváme s pacienty, kteří jsou diabetici, mají nadváhu, je jim doporučeno jíst často zeleninu a na druhou stranu užívají léky, které snižují srážlivost krve jako je Warfarin nebo Lawarin.

Proti účinku těchto léků působí vitamín K, který je obsažen v listové zelenině. Větší množství vitamínu K obsahuje špenát, hlávkový salát, brokolice, květák.

Pažitku a petrželovou nať konzumujeme v množství, které asi účinek léků neovlivní.

V ČR není obecně doporučený příjem ovoce a zeleniny dostatečně naplňován, proto je podle některých lékařů vhodnější povolit konzumaci např. rajčat, papriky, okurku, kořenové zeleniny.

Je potřeba vždy pacienta poučit o nevhodnosti extrémního příjmu a to v případě přísných vegetariánů nebo konzumentů potravinových doplňků s vitamínem K.

Při léčbě warfarinem je vhodnější nastavit léčbu na určité pravidelné konzumované množství zeleniny než ji zcela z jídelníčku vyřadit. Je vhodnější jistý pravidelný příjem než nárazové výkyvy v konzumaci zeleniny. Na tuto problematiku není však jednotný názor mezi lékaři.